İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında üniversite diplomasının sahte olduğu iddiasıyla açılan dava, Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde görülen üçüncü duruşmada bir kez daha ertelendi. Mahkeme, davanın 16 Şubat’ta devam etmesine hükmetti.
Duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden getirilen İmamoğlu’nun erteleme kararına ilişkin olarak “Çok yazık” ifadelerini kullandığı öğrenildi.
Duruşma salonu krizi devam ediyor
12 Eylül’de yapılan ikinci duruşmada salonun yetersizliği nedeniyle gazeteci ve avukatların içeri alınmaması üzerine İmamoğlu, savunma yapmayacağını açıklamış ve duruşmanın ertelenmesini talep etmişti. Bu nedenle dava daha büyük bir salona taşınmıştı.
İmamoğlu, “müdafilerinin duruşmaya alınmaması nedeniyle savunma yapmasının mümkün olmadığını” belirterek ikinci duruşmada da beyanda bulunmamıştı. Bu ertelemenin ardından duruşma 8 Aralık’a bırakılmış, şimdi ise 16 Şubat’a ötelenmiş oldu.
Soruşturma nasıl başladı?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu’nun lisans diplomasının "sahte olduğu" iddiasına yönelik ihbarlar ve YÖK tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.
İmamoğlu’nun 1994 yılında İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden, Girne Amerikan Üniversitesi’nden yatay geçiş yaparak mezun olduğu biliniyor. İmamoğlu daha sonra yüksek lisans eğitimini de tamamlamıştı. Bu diplomalar, tartışmaların ardından İBB tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı.
18 Mart’ta İstanbul Üniversitesi yönetimi, İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarını “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle geri alarak iptal etti. Aynı kişiler için yüksek lisans diplomaları da 24 Temmuz’da iptal edildi.
Ardından YÖKSİS kayıtları güncellenerek ilgili üniversitelere gönderildi. Bu karardan etkilenenler arasında Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aylin Ataay Saybaşılı da yer aldı.
Diploma iptalinin duyurulmasından bir gün sonra Ekrem İmamoğlu gözaltına alındı ve 23 Mart’ta yürütülen “yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi.




















