Karadeniz’de uluslararası sularda seyreden ticari gemilere yönelik artan saldırılar üzerine Türkiye harekete geçti. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Nariman Celal ile Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aleksei Ivanov, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak Ankara’nın bölgedeki güvenlik durumuna ilişkin ciddi endişeleri diplomatik olarak iletildi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bakanlıkta yapılan görüşmelerde her iki ülke temsilcisine de Türkiye’nin Karadeniz’de seyir güvenliğinin bozulması, ticari faaliyetlerin risk altına girmesi ve olayların tırmanma ihtimalinden duyduğu rahatsızlık açıkça aktarıldı.
Türkiye daha önce uyarmıştı
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, 29 Kasım’da yaptığı açıklamada “KAIROS” ve “VIRAT” adlı gemilerin saldırıya uğramasıyla ilgili dikkat çekici bir uyarıda bulunmuştu.
Keçeli, saldırıların Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde gerçekleştiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bu olaylar, Karadeniz’de can, mal ve çevre güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturuyor.”
Ayrıca savaşın Karadeniz geneline yayılmasının önlenmesi ve ticari faaliyetlerin zarar görmemesi için tüm taraflarla temasların sürdüğü belirtilmişti.
Ankara bölgesel istikrar için devrede
Türkiye, hem NATO üyesi hem de Karadeniz’e kıyıdaş bir ülke olarak, bölgedeki gerilimin daha fazla artmaması için uzun süredir diplomatik girişimlerini sürdürüyor.
Son çağrıların da Karadeniz’de tansiyonun düşürülmesi ve savaşın deniz trafiğine yayılmasının engellenmesi amacıyla yapıldığı ifade ediliyor.


























